Nieuws

Weg met schimmelnagels!

9 mei 2018 - Blogberichten

Schimmelnagels ken je misschien onder de naam ‘kalknagels’. Het is een schimmelinfectie aan je (teen)nagels die ervoor zorgt dat je nagels verdikken, brokkelig worden en verkleuren. Meestal begint het op 1 nagel, maar vaak verspreidt het zich over meerdere nagels. Positief puntje: ze zijn perfect te behandelen!

Oorzaak

Schimmelnagels kunnen op verschillende manieren ontstaan. Mensen met diabetes en verminderde weerstand zijn extra gevoelig.

Belangrijk is het hierop te letten:

  • Niet op blote voeten rondlopen in vochtige (openbare) ruimtes.
  • Je voeten goed afdrogen.
  • Niet te veel zeep gebruiken bij het wassen van je voeten.
  • Liefst geen synthetische sokken dragen.
  • Liefst niet meerdere dagen na elkaar dezelfde sokken/schoenen dragen.
  • Liefst geen knellende schoenen dragen.
  • Tijdig je nagels knippen en vijlen

Het komt er in principe op neer om warme en vochtige voeten te vermijden. Warmte en vocht creëren namelijk de perfecte broeihaard voor schimmelinfecties. Heb je vaak last van zweetvoeten? Aarzel dan niet om voetpoeder te gebruiken. Dit is in handige poederspray beschikbaar. De spray kan je zowel gebruiken op je voeten als in je schoenen en kousen om zo de transpiratie op te vangen. Een voetschimmel is besmettelijk dus start tijdig een behandeling voor het meerde nagels begint aan te tasten.

Behandelen en voorkomen

Een schimmelinfectie op je nagels remt niet alleen de groei af van je nagel, het kan ook pijnklachten veroorzaken en in het ergste geval kan de nagel zelfs afscheuren. De boodschap is duidelijk: schimmelnagels moeten goed worden verzorgd. Dat doe je in de eerste plaats door de nagel - met een gereinigd nagelschaartje - recht en vooral niet te kort af te knippen. Dat doe je best zo snel mogelijk. Merk je witte puntjes of verkleurde gebieden op je nagels? Begin dan meteen met de behandeling, want het probleem gaat niet vanzelf weg!

Gebruik een schimmelnagel behandelingsset om de infectie een halt toe te roepen en het schimmelprobleem te verhelpen. Al deze middelen zijn erop gericht om de nagel te herstellen en te vermijden dat andere nagels worden getroffen.

Let wel: nagels groeien maximaal 3 à 5 millimeter per maand, dus het kan even duren voor het aangetaste deel van je nagel helemaal is uitgegroeid. Deze behandeling duurt dan ook enkele weken. Eens je met een behandeling start, is het belangrijk dat je ze niet onderbreekt. Het kan namelijk maanden duren vooraleer het aangetaste gedeelte volledig vervangen is door de gezonde nagel. Maar de aanhouder wint!